Οι μαθητές/-τριές μας στο Διεθνές Συνέδριο Μοντέλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023
Οι μαθητές/-τριές μας στο Διεθνές Συνέδριο Μοντέλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατά την περίοδο 04 έως 11 Φεβρουαρίου 2023, οχτώ (8) μαθητές/-τριες της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης συμμετείχαν στο 57ο Διεθνές Συνέδριο του Μοντέλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές/-τριες συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς κα Ευσταθία Παπανικολάου και Στυλιανή Λιουδάκη. Πέραν της Ελλάδας, η MEP Hellas είχε φέτος την τιμή να εκπροσωπήσει και τη Λετονία, και να έχει δύο (2) Προέδρους επιτροπών του συνεδρίου, εκ των οποίων η μία ήταν η Μελίνα Χρυσοχοΐδη, μαθήτρια της Τρίτης (Γ’) Τάξης του Λυκείου μας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι μαθητές/-τριες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με νέους από όλη την Ευρώπη, σχετικά με φλέγοντα Ευρωπαϊκά ζητήματα, να γνωρίσουν από κοντά τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεδριάσουν μέσα σε κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να συναναστραφούν με τρεις (3) Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους άκουσαν τα παιδιά, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και μοιράστηκαν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα της Ένωσης. 
Τόσο η Ελληνική, όσο και η Λετονική αποστολή θεωρήθηκαν από τις πιο δυνατές του συνεδρίου: όλοι/-ες οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν ενεργά στις συνδιασκέψεις των επιτροπών τους, υποστήριξαν θερμά τα ψηφίσματά τους, τόσο μέσω ποικίλων λόγων που εκφώνησαν, όσο και μέσω των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις της Γενικής Ολομέλειας, ενώ αρκετές τροποποιήσεις τους πάνω σε άλλα ψηφίσματα έγιναν αποδεκτές από το Προεδρείο του Συνεδρίου. Η εξαιρετική τους παρουσία αναγνωρίστηκε και από τους Προέδρους των Επιτροπών τους, καθώς αρκετοί από τους/τις μαθητές/-τριές μας προτάθηκαν να συμμετάσχουν σε επόμενα συνέδρια ως Πρόεδροι Επιτροπών.


Πέραν, όμως, των εξαιρετικών τους επιδόσεων, οι μαθητές/-τριες απέκτησαν σημαντικά εφόδια, χρήσιμα για το υπόλοιπο της ζωής τους: έμαθαν να λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον απαιτητικό, να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους μπροστά σε μεγάλο και εξειδικευμένο κοινό και, τέλος, να κινούνται και να εργάζονται ομαδικά, συμβάλλοντας στην πρόοδο και στην εξέλιξη της κοινωνίας. 


Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος της MEP Hellas διδάσκονται αξίες και καλλιεργούνται δεξιότητες, που προάγουν τον υψηλό επαγγελματισμό, τη λογική, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την ηγεσία και την εξωστρέφεια. Βασική μας επιδίωξη είναι να διαπλάσουμε τις ηγετικές προσωπικότητες του αύριο που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας την όποια πρόκληση κληθούν να αντιμετωπίσουν, αλλά και να αποτελούν πρότυπο για τους γύρω τους.