Διάκριση στον Διαγωνισμό Ερμηνευτικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικών Κειμένων

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024
Διάκριση στον Διαγωνισμό Ερμηνευτικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικών Κειμένων

Αλλά τα βράδια…
τι όμορφα που μυρίζει η γη!

Ποιος είπε ότι οι έφηβοι 
δεν μυρίζουν, δεν γεύονται, 
δεν συγκινούνται από την ποίηση; 

 

Ο μαθητής μας Γεώργιος Κωστόπουλος της Τρίτης (Γ’) Τάξης του Λυκείου κατέκτησε τη δεύτερη (2η) θέση ανάμεσα σε εκατόν δώδεκα (112) συμμετοχές από σαράντα πέντε (45) σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, στον Διαγωνισμό Ερμηνευτικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικών Κειμένων 2024 «Η ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη» που διοργάνωσε το Κολλέγιο Αθηνών.

Ο μαθητής μας, με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας, κας Ελένης Πουλημένου, ερμήνευσε με την ανάγνωσή του το ποίημα «Αλλά τα βράδια» του Τάσου Λειβαδίτη. Οι κριτές τον ευχαρίστησαν εγκάρδια για την ερμηνεία του, όπως και όλους/όλες τους/τις μαθητές/-τριες που προκρίθηκαν στην τελική δεκάδα και πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024. Όπως είπε και ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, μέλος της κριτικής επιτροπής, «Όταν έχω τη δυνατότητα να καταλάβω ένα ποίημα-άρα και να το αποδώσω ερμηνευτικά- σημαίνει ότι έχω τη δυνατότητα να καταλάβω τη ζωή, να καταλάβω τον κόσμο. Έχει σημασία να καταλαβαίνουμε τις λέξεις, γιατί, όταν κάποιος εξασκείται στο να καταλαβαίνει τις λέξεις, στην πραγματικότητα εξασκείται στο να σκέφτεται πιο σύνθετα…».

Στην εισαγωγή του, ο Γιώργος ανέφερε πως επέλεξε να αναγνώσει αυτό το ποίημα γιατί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι στίχοι αυτοί προβάλλουν και την ελπίδα αλλά και τη θετικότητα με την οποία πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι μπροστά σε οποιαδήποτε κατάσταση, δίνοντας το χέρι σε εμάς, στον άνθρωπο και στην ανθρωπότητα…

Πολλά συγχαρητήρια, Γιώργο, γιατί μας έδειξες πως, με την ποίηση, «δίνουμε το χέρι» και είμαστε σε θέση πλέον να «μυρίσουμε τα βράδια τι ωραία που μυρίζει η γη…».