Η Φυσική με βιωματικό τρόπο.

Δευτέρα, 22 May 2023
Η Φυσική με βιωματικό τρόπο.

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, με την ευθύνη του κλάδου Φυσικών Επιστημών και του Συντονιστή κ. Μ. Μαραγκάκη, το σχολείο μας φιλοξένησε τον Δρ. Μάνο Χανιωτάκη, Καθηγητή Φυσικής στο ΜΙΤ, ο οποίος παρουσίασε μια καινοτόμο μέθοδο διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής με βιωματικό τρόπο.

Στη συνέχεια τα παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε ομάδες, ανυπομονώντας να εξασκήσουν όλα αυτά που είδαν. Κάθε ομάδα είχε στην διάθεσή της ένα ρομπότ και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο Φυσικής, εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στις Η. Π.Α. από την εταιρεία Ergopedia, της οποίας συνιδρυτής είναι ο Δρ. Χανιωτάκης. Οι μαθητές/-τριες κινούσαν το ρομπότ και -ανάλογα με την εκάστοτε κίνηση- στην οθόνη του Η/Υ παρουσιάζονταν διάφορες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (γραφικές παραστάσεις για απεικόνιση της θέσης, της ταχύτητας, καθώς και της επιτάχυνσης του ρομπότ).

Στη συνέχεια, ο Δρ. Χανιωτάκης παρουσίασε βιωματικά το κεκλιμένο επίπεδο φτιάχνοντας μία "ράμπα", όπως χαρακτηριστικά του άρεσε να την αποκαλεί, και σε συνεργασία με τα παιδιά μελετώντας τις γραφικές παραστάσεις προχώρησαν σε κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες συνδύασαν με πρότερες γνώσεις.