Το Γυμνάσιό μας συμμετείχε στην πανελλαδική δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της γης».

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024
Το Γυμνάσιό μας συμμετείχε στην πανελλαδική δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της γης».

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, το τμήμα 3Δ του Γυμνασίου μας μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ομίλου Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, πραγματοποίησε ένα από τα ομορφότερα πειράματα της αρχαιότητας, το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

Με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα, 20 Μαρτίου 2024, ήταν η εαρινή ισημερία (την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης) επαναλάβαμε, συμμετέχοντας στη σχετική πανελλαδική δράση, το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη με μετρήσεις που έγιναν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3Γ στην αυλή του σχολείου και υπό την εποπτεία του καθηγητή Τεχνολογίας, κ. Σπύρου Μαντζούτα και του Φυσικού, κ. Χαρίλαου Χρυσοχοΐδη.

Στην συνέχεια οι μαθητές/-τριες εργάστηκαν με στόχο την εύρεση των δεδομένων του πειράματος (συντεταγμένες σχολείου, απόσταση από τον ισημερινό) μέσα από διαδικτυακά προγράμματα και υπολογίστηκε με απλές πράξεις και χρήση της γεωμετρίας η ακτίνα της Γης.

Το πείραμα αυτό έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, καθώς αποτελεί υπόδειγμα επιστημονικής μεθόδου και προβάλλει την διαθεματικότητα μεταξύ πολλών επιστημών, όπως η Γεωμετρία, η Γεωγραφία, η Αστρονομία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και η Πληροφορική. Επίσης δείχνει στους μαθητές/-τριες ότι το μόνο που χρειάζεται για να πετύχουν κάτι εξαιρετικό είναι μια καλή ιδέα και η αξιοποίηση των γνώσεών τους.

Περισσότερα για τη δράση αυτή που οργανώθηκε από τα Ε.Κ.Φ.Ε. όλης της χώρας μπορείτε να δείτε εδώ:

https://panekfe.gr/eratosthenes