Άρθρο του κ. Νικολάου Νούλα, Προέδρου του Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Κοινωνικών Έργων στην εφημερίδα Αμαρυσία.

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024
Άρθρο του κ. Νικολάου Νούλα, Προέδρου του Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Κοινωνικών Έργων στην εφημερίδα Αμαρυσία.

Γράφει ο κ. Νικόλαος Νούλας, πρόεδρος Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών & Κοινωνικών Έργων.

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών, ένα εκπαιδευτήριο μη κερδοσκοπικού προσανατολισμού, συμπληρώνει εφέτος έναν αιώνα ζωής και προσφοράς στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας.

Κατά τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του, το ιστορικό αυτό σχολείο έχει καταξιωθεί στη συνείδηση πολλών κατοίκων της Αθήνας, κυρίως λόγω των άριστων επιδόσεων των μαθητών του. Το εκπαιδευτήριο είναι επίσης γνωστό για τη διαρκή μέριμνά του για εξαιρετικές αθλητικές και κτιριακές εγκαταστάσεις, με άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που εκσυγχρονίζεται διαρκώς. Ακόμη, κάποιοι που παρακολουθούν συστηματικά τα βήματα της Λεοντείου, έχουν ενημερωθεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ποικίλες πιστοποιήσεις, όπως πιστοποίηση ISO για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, πιστοποίηση από τον Οργανισμό LabelFrance για το υψηλό επίπεδο σπουδών γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, πιστοποίηση από τον Οργανισμό Keeping Children Safe για τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται με σκοπό την προστασία του παιδιού από κάθε μορφής βία και κακοποίηση. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα σχολείο που προσφέρει στους εκάστοτε μαθητές του τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις σπουδές τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελούν τη σημαντικότερη διάσταση του εκπαιδευτικού έργου της Λεοντείου. Και αυτό γιατί η Λεόντειος έχει πρωτίστως ως όραμα την παροχή ολοκληρωμένης αγωγής και παιδείας στους μαθητές της. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο μένει πιστό στις ιστορικές του ρίζες και ακολουθεί μια παιδαγωγική που βασίζεται σε διαχρονικές χριστιανικές και πανανθρώπινες αξίες, εμπνεόμενη πάντοτε από αγάπη για το παιδί. Μέσα στη σχολική ζωή, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη και η εθελοντική προσφορά γίνονται τρόπος ζωής για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί καλλιεργούν στα παιδιά υγιή πρότυπα, θεμελιωμένα σε αξίες όπως η απλότητα, η ευγενής άμιλλα, η εργατικότητα, η αυτοπειθαρχία και η μετριοφροσύνη. Στόχος του σχολείου είναι να βοηθήσει τους μαθητές να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες και να αναπτύξουν την κριτική σκέψη τους, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Από την άλλη πλευρά, η Λεόντειος είναι ένα εκπαιδευτήριο με ανοικτούς ορίζοντες, που πρωτοπορεί διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών. Στον τομέα αυτόν, σημαντική συνδρομή παρέχεται από το παγκόσμιο δίκτυο μαριανών σχολείων, στο οποίο ανήκει η Λεόντειος. Πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα εκπαιδευτηρίων που δραστηριοποιούνται σε 80 χώρες και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας και μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία για την εκπαίδευση, με σκοπό να διαπαιδαγωγήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση μιας καλύτερης μελλοντικής κοινωνίας.

Καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες

Η Λεόντειος, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ανοίγοντας νέους δρόμους στην εκπαίδευση, εντάσσει στο πρόγραμμά της ποικίλες δράσεις και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. Erasmus+, Unesco, Planet Fraternity, Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών κ.λπ.). Δίνει έμφαση στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να συνδράμει στην ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση των μαθητών μέσα από προγράμματα STEM και Ρομποτικής, καθώς και άλλα εργαλεία που διευκολύνουν την επαφή των μαθητών με επιστημονικούς τομείς όπως η Πληροφορική, η Φυσική και τα Μαθηματικά (π.χ. ψηφιακή ανάγνωση, επαυξημένη πραγματικότητα, διαδραστικά μαθήματα κ.λπ.). Οργανώνει, μαθητικές ανταλλαγές με επιλεγμένα σχολεία του εξωτερικού, καθώς επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου (θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.λπ.), οι οποίες βοηθούν τους μαθητές να αναδείξουν τις κλίσεις και τα χαρίσματά τους στο θέατρο, στον χορό, στη μουσική και στις εικαστικές τέχνες. Φροντίζει ιδιαίτερα για την προώθηση και την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας, γεγονός που μαρτυρούν και οι πολύ καλές επιδόσεις των μαθητών της στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας όλων των βαθμίδων. Έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο του αθλητισμού, μεριμνώντας για τις εγκαταστάσεις του αλλά και για την ενίσχυση του αθλητικού ιδεώδους στον χώρο του σχολείου, μέσα από τη δημιουργία ομάδων. Επίσης, παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές, το οποίο ξεκινάει ήδη από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Η διαρκής μέριμνα της Λεοντείου για ανανέωση και καινοτομία καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι εφέτος, έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, προχωράει στα εγκαίνια ενός υπερσύγχρονου Νηπιαγωγείου μέσα στις εγκαταστάσεις της. Το νέο Νηπιαγωγείο, που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024, κατασκευάστηκε χάρη στη γενναιόδωρη και ευγενική χορηγία του αποφοίτου της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, κ. Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος σε ποικίλες περιστάσεις έχει στηρίξει υλικά και ηθικά και τα δύο Λεόντεια (Αθηνών και Νέας Σμύρνης). Και εδώ αξίζει να αναφερθεί, με αφορμή το εξέχον παράδειγμα του κ. Διαμαντίδη, ότι το σημαντικότερο ζωντανό παράδειγμα της παιδείας που παρέχεται από τη Λεόντειο είναι οι απόφοιτοί της. Πρόκειται για προσωπικότητες που έχουν έναν ενεργό ρόλο και στελεχώνουν επάξια πολλούς και σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, με απλότητα, σεμνότητα και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Πολλοί από αυτούς έχουν διακριθεί σε ποικίλους τομείς, όπως στην Εκκλησία, στην επιστήμη, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα μια μεγάλη διάθεση για κοινωνική προσφορά. Τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα προκειμένου να προχωρήσει μπροστά. Ανθρώπους με όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα, για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

https://amarysia.gr/arthra-sxolia-main/1924-2024-%ce%bb%ce%b5%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af?fbclid=IwAR1AsYKQ1be5OjwHYgfp3PSOV-rCGImDD5aCedwyFyaesR73Nrn1qR92GEE