Γνωριμία με τον Νέλσον Μαντέλα και τη Νότια Αφρική

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023
Γνωριμία με τον Νέλσον Μαντέλα και τη Νότια Αφρική

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, το Σχολείο μας, ως μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού δικτύου Champagnat Global Network, εγκαινίασε μία σειρά από προγράμματα που θα υλοποιούν οι μαθητές/τριές μας σε συνεργασία με μαριανά σχολεία του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της εξάσκησης της αγγλικής γλώσσας και με αφορμή τη γνωριμία των μαθητών/τριών της Στ΄ τάξης με την προσωπικότητα και τους αγώνες του Νέλσον Μαντέλα, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε διαδικτυακά με τον Δρ. Mark Bussin, Γενικό Διευθυντή και Συντονιστή της Μαριανής Αποστολής στα 6 Μαριανά Σχολεία της Νότιας Αφρικής, συγγραφέα και καθηγητή Ιστορίας. 

Ο Δρ. Bussin ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ και γνώριζε προσωπικά τον Νέλσον Μαντέλα. Μας μίλησε για τον πολυετή αγώνα του Μαντέλα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και για τη ζωή των μαύρων στη χώρα του τόσο κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ όσο και σήμερα. Τόνισε πόσο πολύ θαύμαζε ο Νέλσον Μαντέλα την Ελλάδα και μας  παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες, τα αξιοθέατα και τα αξιοπερίεργα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στη Νότια Αφρική. Αναφέρθηκε, επίσης, στα σχολεία και στην καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και στο ανθρωπιστικό έργο της μαριανής κοινότητας στη μακρινή αυτή χώρα.

Η συζήτησή μας ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ότι στην επόμενη επικοινωνία μας, θα γνωρίσουμε μαθητές/τριες από το μαριανό σχολείο του Γιοχάνεσμπουργκ και με το μήνυμα του Δρ. Bussin: «Education is the way to freedom!”.