Το Δέντρο της Ζωής, ένα παγκόσμιο σύμβολο. Στη μυθολογία εμφανίζεται ως το «Κοσμικό Δέντρο», το «Άγιο Δέντρο», το «Δέντρο του κόσμου». Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο συνδέεται με έννοιες όπως η αθανασία, η δύναμη, η ομορφιά, η σοφία, η ανάπτυξη, και η αφθονία. Το Δέντρο της Ζωής, ένα αρχαίο μυστικιστικό σύμβολο που εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς από τους Μάγια ως τους Κέλτες, τον Βουδισμό έως τη Σκανδιναβική μυθολογία. Στην Ανατολή εμφανίζεται στους Σουμέριους, Βαβυλώνιους, Ασσύριους, Αιγύπτιους και στην Αρχαία Ουγκαρίτ. Κυρίαρχο σύμβολο αποτελεί και στην Παλαιά διαθήκη. Το Δέντρο της Ζωής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τις Τέχνες και τις Επιστήμες.
Η εμφάνιση του Δέντρου της ζωής σε πολλά εκθέματα της συλλογής του Βυζαντινού Μουσείου μάς έδωσε την αφορμή να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Βυζαντινή τέχνη: Το Δέντρο της Ζωής και οι αποτυπώσεις του», στο πλαίσιο του μαθήματος της Βυζαντινής Ιστορίας της β΄γυμνασίου.
Στο πρώτο μέρος της δράσης οι μαθητές/-τριες της β’ γυμνασίου γνώρισαν το διαχρονικό αυτό σύμβολο με την πανάρχαια ιστορία και συνειδητοποίησαν το πλήθος των αποτυπώσεών του σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής του ανθρώπου (Γράμματα, Τέχνες, Επιστήμες).
Στο δεύτερο μέρος της δράσης οι μαθητές/-τριες άκουσαν μια ιστορία από την λαϊκή προφορική παράδοση της Κίνας, στην οποία εμφανίζεται το παγκόσμιο αυτό σύμβολο της αιώνιας ζωής. Την ιστορία αφηγήθηκε η εκπαιδευτικός-αφηγήτρια Κυριακή Κυριακουλέα. Η μαθήτρια της β΄γυμνασίου, Χονγκ Γι Λιν, συνόδευσε μουσικά την αφήγηση με το κότο (箏) της, έγχορδο παραδοσιακό μουσικό όργανο. Η γλυκιά μελωδία ταξίδεψε όλους/-ες στη μακρινή Κίνα, στο χωριό του Λούο Ταν και στον ολάνθιστο κήπο με το Δέντρο της ζωής!
Σχεδιασμός δράσης και επιμέλεια υλικού: Κυριακή Κυριακουλέα
Υλοποίηση δράσης: Ευαγγελία Κουτσοκέρα, Κυριακή Κυριακουλέα, Καρολίνα Πεϋρέτ.