1838
25 Ιουλίου 1838: Ιδρύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών το Δημοτικό σχολείο «Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης» στην Πλάκα.
25 Ιουλίου 1838: Ιδρύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών το Δημοτικό σχολείο «Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης» στην Πλάκα.
Δίδεται άδεια για επέκταση του Δημοτικού «Άγιος Διονύσιος» σε σχολείο στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Τότε, το εκπαιδευτήριο μετονομάζεται σε «Λεόντειον Λύκειον - Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης» προς τιμήν του φιλέλληνα Πάπα Λέοντος ΙΓ΄, ο οποίος συνέδραμε οικονομικά την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.
Το «Λεόντειο Λύκειον - Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης» μεταστεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Σίνα 4.
15 Σεπτεμβρίου 1907: Φτάνουν στην Αθήνα οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί και αναλαμβάνουν τη συστηματική αναδιοργάνωση των σπουδών και των παιδαγωγικών στόχων του «Λεοντείου Λυκείου», οδηγώντας το σε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μαθητών του.
Η διεύθυνση του «Λεοντείου Λυκείου» ανατίθεται πλέον οριστικά στους Μαριανούς Αδελφούς. Οι εγγραφές διπλασιάζονται.
Η δράση των Μαριανών Αδελφών επεκτείνεται με την ίδρυση του εκπαιδευτηρίου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, το οποίο θα λειτουργήσει έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.
Τον Οκτώβριο εγκαινιάζεται μια νέα υπερσύγχρονη σχολική μονάδα σε μια έκταση 25 στρεμμάτων στο τέρμα Πατησίων, σε μια περιοχή που τότε ήταν εκτός αστικού ιστού.
Ο θεσμός του «Φιλοπτώχου μαθητή» ευαισθητοποιεί τους μαθητές σε δράσεις φιλανθρωπίας.
Ολοκληρώνεται η ανοικοδόμηση της δεύτερης πτέρυγας της σχολικής μονάδας.
Τα μαθήματα διακόπτονται με εντολή του Υπουργείου Παιδείας από το φόβο των βομβαρδισμών. Το Υπουργείο Στρατιωτικών εγκαθιστά στο κτήριο το 10ο έκτακτο Νοσοκομείο Στρατού για την περίθαλψη των τραυματιών του αλβανικού μετώπου.
Το εκπαιδευτήριο χρησιμεύει ως «στρατηγείο» των «Εστιών της Θείας Πρόνοιας» όπου διανέμονται καθημερινά περί τις 3000 μερίδες φαγητού από προμήθειες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Μετά από την απελευθέρωση, η μία από τις δύο πτέρυγες χρησιμοποιείται από την Αστυνομία Πόλεων για τη στέγαση της Σχολής Αξιωματικών
Κατασκευάζεται το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες.
Κατασκευάζεται το πρώτο κλειστό Γυμναστήριο της Αττικής, με ξύλινες κερκίδες.
Κτίζεται η κτηριακή πτέρυγα προς την οδό Νεϊγύ για τα γραφεία της Διεύθυνσης, με μεγάλη Αίθουσα Τελετών και Εκδηλώσεων εξοπλισμένη με σύγχρονο απτικοακουστικό εξοπλισμό και φωτισμό.
Οικοδομείται νέο ανεξάρτητο κτήριο και αύλειος χώρος για το Δημοτικό, καθώς και Αίθουσα Δεξιώσεων.
Κατασκευάζεται Θέατρο 500 θέσεων για τις εκδηλώσεις όλων των Μονάδων του Εκπαιδευτηρίου.
Ανακαινίζονται οι αύλειοι χώροι του Δημοτικού (με νέα παιδική χαρά και γήπεδα) με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5.
Κατασκευάζεται υπόγειος χώρος στάθμευσης 100 θέσεων κάτω από την αυλή του Γυμνασίου και υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο που διαθέτει κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης – πετοσφαίρισης με κερκίδες, πισίνα πέντε διαδρομών και αίθουσα με όργανα γυμναστικής. Το συγκεκριμένο έργο διατίθεται τα απογεύματα σε μαθητές και μαθήτριες, γονείς και αποφοίτους.
Εγκαινιάζεται η λειτουργία Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου.
Το «Μουσείο των Μαριανών Αδελφών και του Λεοντείου Λυκείου» κοσμεί τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με αξιοποίηση των πιο εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων προβάλλεται η πλούσια ιστορία των Μαριανών Αδελφών στην Ελλάδα. Το Μουσείο αυτό είναι αποτέλεσμα της ευγενικής χορηγίας αποφοίτου της Λεοντείου Πατησίων και της χωροταξικής διευθέτησης από εξειδικευμένη μουσειολόγο.
Το «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων» μετονομάζεται σε «Λεόντειος Σχολή Αθηνών».