Γυμνάσιο

 • Ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων
 • Κατανόηση των αθλοπαιδιών
 • Συμμετοχή σε αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ), αγωνίσματα κλασικού αθλητισμού, παραδοσιακούς χορούς, ενόργανη γυμναστική, κυκλική προπόνηση, δραστηριότητες ενίσχυσης της ομαδικότητας και της συνεργασίας (team building), κολύμβηση.
 • Διαθεματική προσέγγιση - σύνδεση θεμελιωδών εννοιών της Φυσικής Αγωγής με αντίστοιχες άλλων γνωστικών αντικειμένων: Φυσικής, Ιστορίας, Γλώσσας, Βιολογίας κ.α.
 • Προώθηση της αξίας της δια βίου άσκηση και υγεία
 • Ανάπτυξη υπευθυνότητας
 • Διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής
 • Καλλιέργεια θετικής στάσης προς την άσκηση

Λύκειο

 • Παροχή γνώσεων και εμπειριών στους μαθητές ώστε να  εξακολουθούν  να αθλούνται και μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο και  να εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο την  ποιότητα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
 • Μύηση των μαθητών στο σωστό και ασφαλή τρόπο άσκησης κατά τον ελεύθερό τους χρόνο εκτός σχολείου.
 • Οι διδασκαλίες της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο περιλαμβάνουν  μια μεγάλη  ποικιλία αθλητικών αντικειμένων και  δραστηριοτήτων (αθλοπαιδιές, φυσική κατάσταση, μυϊκή ενδυνάμωση, κλασικός αθλητισμός, παραδοσιακοί χοροί, ομαδικά παιχνίδια) έτσι ώστε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υιοθετήσουν εφ’ όρου ζωής θετική στάση απέναντι στην άσκηση.

Λύκειο

 • Παροχή γνώσεων και εμπειριών στους μαθητές ώστε να  εξακολουθούν  να αθλούνται και μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο και  να εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο την  ποιότητα της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.
 • Μύηση των μαθητών στο σωστό και ασφαλή τρόπο άσκησης κατά τον ελεύθερό τους χρόνο εκτός σχολείου.
 • Οι διδασκαλίες της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο περιλαμβάνουν  μια μεγάλη  ποικιλία αθλητικών αντικειμένων και  δραστηριοτήτων (αθλοπαιδιές, φυσική κατάσταση, μυϊκή ενδυνάμωση, κλασικός αθλητισμός, παραδοσιακοί χοροί, ομαδικά παιχνίδια) έτσι ώστε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υιοθετήσουν εφ’ όρου ζωής θετική στάση απέναντι στην άσκηση.
READ MORE
Ligue Leonin

Ligue Leonin

Η  αθλητική διοργάνωση Ligue Leonin αποτελεί έναν καινοτόμο θεσμό στο σχολείο μας με στόχο τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών της Γ΄-Δ’-Ε’ και Στ’ Δημοτικού κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. 

Ο βασικός στόχος της διοργάνωσης  είναι να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πως οι αθλητικοί χώροι είναι τόπος χαράς, φιλίας, άσκησης, διασκέδασης και όχι τόπος διαμάχης, βίας και αλληλοσυγκρούσεων.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της δράσης καλλιεργείται ένα σύνολο ατομικών δεξιοτήτων που ωθεί τους μαθητές μας να λειτουργούν  ως ενεργά μέλη της ομάδας που εκείνοι δημιούργησαν.

Μέσα από τους ενεργούς ρόλους που αναλαμβάνουν τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό, αποκτούν κριτική σκέψη, εκπαιδεύονται να διακρίνουν το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο, το έντιμο από το ανέντιμο, περιφρουρώντας έτσι οι ίδιοι το παιχνίδι τους.

Η δράση Ligue Leonin απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων των Education Leader Awards 2022 και την 3η  θέση στα βραβεία Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΄΄Jean Baptiste Montagne 2022΄΄.

Training Like an Austronaut

Οι μαθητές της Α΄& Β΄ Δημοτικού συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Mission X: Train Like an Astronaut – Αποστολή Χ: «Εκπαιδεύσου σαν Αστροναύτης». Το πρόγραμμα αυτό είναι μία Διεθνής Εκπαιδευτική Πρόκληση, που εστιάζει στην καλή φυσική κατάσταση και διατροφή από την παιδική ηλικία και ενθαρρύνει τους μαθητές να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του διαστήματος και κυρίως  να εκπαιδεύονται όπως ένας Αστροναύτης.

Κεντρικός διαχειριστής του προγράμματος είναι η NASA που συνεπικουρείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency/ESA) και άλλους Διαστημικούς Οργανισμούς, Πλανητάρια και Πανεπιστήμια. Αξιοποιώντας τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station/ISS), ως το σημείο αναφοράς μιας διεθνούς συνεργασίας, το Πρόγραμμα προωθεί έναν πιο υγιή και πιο δραστήριο τρόπο ζωής δείχνοντας στους μαθητές πώς οι αστροναύτες διατηρούνται σε φόρμα πριν, κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων, αλλά και μετά.

Ομάδες μαθητών απ’ όλο τον κόσμο, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος αυτού, μαθαίνουν για τις αρχές της υγιεινής διατροφής και άθλησης, συναγωνίζονται βαθμολογικά μεταξύ τους πραγματοποιώντας ασκήσεις και ενθουσιάζονται από το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα καθώς και από τις δικές τους μελλοντικές εκπαιδευτικές προοπτικές.

Training Like an Austronaut
Οι Εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου

Οι Εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου

Οι Εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι ένας νέος θεσμός στο σχολείο μας που εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέες δραστηριότητες.

Ο κλάδος Φυσικής Αγωγής της Λεοντείου Σχολής Αθηνών οργανώνει μονοήμερες εκδρομές συνδυάζοντας τις δραστηριότητες στην φύση με την Φυσική Αγωγή στο σχολείο.

Οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με σπορ όπως το ράφτινγκ, η ποδηλασία, η πεζοπορία, το σκι στο βουνό και αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες - Camp d'été

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών, πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών το Camp dEte, ένα πρόγραμμα απασχόλησης  για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, εκδρομές σε οργανωμένες παραλίες, επίσκεψη σε νεροτσουλήθρες και σε οργανωμένα θεματικά πάρκα, καθώς και αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις εντός του σχολείου. Οι δράσεις και η φιλοσοφία του Camp dEte είναι προσαρμοσμένες και σχεδιασμένες σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας, προσφέροντας σε κάθε παιδί πληθώρα δημιουργικών και αθλητικών προγραμμάτων. Υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος είναι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Δημοτικού σε συνεργασία με τους  εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες - Camp d'été

Ενδεικτικό Ετήσιο Πλάνο

Ανώμαλος Δρόμος

Η διεξαγωγή του Ανώμαλου δρόμου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του σχολείου μας αφού πραγματοποιείται για σχεδόν έξι (6) δεκαετίες. Πρόκειται για ένα γεγονός που συνδυάζει την εμπειρία ενός αγώνα στη φύση ( Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας) και την γνωριμία των μαθητών με μια δραστηριότητα που στοχεύει στην δια βίου ενασχόληση με την άσκηση.

Από το Δημοτικό συμμετέχουν οι τάξεις Δ’-Ε’ & ΣΤ’, ενώ την ημέρα εκείνη πραγματοποιούνται παράλληλα δράσεις περιβαλλοντικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Από το Γυμνάσιο και το Λύκειο συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τάξεων μεταβαίνοντας σε επιλεγμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο.

 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Στις αρχές του μήνα Οκτωβρίου πραγματοποιούνται στο σχολείο μας, όπως σε όλα τα σχολεία της χώρας, η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Ο κλάδος Φυσικής Αγωγής της Λεοντείου Σχολής Αθηνών οργανώνει σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων διαθεματικές δραστηριότητες με διαφορετικό κεντρικό θεματικό άξονα κάθε φόρα με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία. Μαθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ασκούνται με πρωτότυπες δραστηριότητες που συνδυάζουν φυσική δραστηριότητα, διασκέδαση και εφαρμογή τους στην καθημερινότητα.  

Αθλητική Ημέρα

Ο κλάδος Φυσικής Αγωγής λίγο πριν το τέλος των μαθημάτων τον Ιούνιο διοργανώνει την Αθλητική Ημέρα της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.

Πρόκειται για μια γιορτή όπου παρουσιάζονται προγράμματα και δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο κανονικό και διευρυμένο ωράριο του σχολείου.

Επιπλέον γίνονται βραβεύσεις για όσους μαθητές διακρίθηκαν

 • σε διαγωνισμούς,
 • εσωτερικές διοργανώσεις
 • πανελλήνια πρωταθλήματα ή διεθνείς αγώνες
 • με την Εθνική Ομάδα ατομικού ή Ομαδικού αθλήματος

Tournoi Sportif

Το Tournoi Sportif είναι μια εσωτερική αθλητική διοργάνωση του σχολείου μας που αφορά στους/στις μαθητές/τριες και των δύο βαθμίδων.

Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ενός mini πρωταθλήματος στα αθλήματα του Ποδοσφαίρου, του Μπάσκετ και του Βόλεϊ, διάρκειας δύο (2) ημερών, στο οποίο οι μαθητές/τριες δημιουργούν τις ομάδες τους στις οποίες  μπορούν να συμμετέχουν και φίλοι τους που δεν είναι μαθητές/τριες του σχολείου μας.

Το Σαββατοκύριακο που διεξάγεται το Tournoi Sportif, η αυλή της Λεοντείου Σχολής Αθηνών μετατρέπεται σε μια αθλητική πανδαισία όπου επικρατεί ο ενθουσιασμός και το κέφι των συμμετεχόντων αθλητών τους οποίους περιμένουν πολλές εκπλήξεις και δώρα.

Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων – Α.Σ.Ι.Σ.

Η Λεόντειος Σχολή Αθηνών λαμβάνει μέρος στο Α.Σ.Ι.Σ ( Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων), μια διοργάνωση που συμμετέχουν όσα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής το επιθυμούν.

Με στόχο μια πρόσθετη ευκαιρία φυσικής δραστηριότητας και άθλησης για τους μαθητές μας, συγκροτούμε αντιπροσωπευτικές ομάδες σχεδόν σε όλα τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα.

Παράλληλα, κάθε χρόνο είμαστε οι διοργανωτές κάποιου πρωταθλήματος ή πολιτιστικού γεγονότος φιλοξενώντας τους μαθητές/τριες και τους γονείς τους στις άρτιες αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Λυκείων

Πρόκειται για αθλητική διοργάνωση που διεξάγεται ετησίως από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών και Αθλητικών Δραστηριοτήτων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Περιλαμβάνονται αγώνες κλασικού και μοντέρνου αθλητισμού, καθώς και αγώνες ομαδικών αθλημάτων.   Το σχολείο μας συμμετέχει στους αγώνες αυτούς, τόσο στα ομαδικά όσο και στα ομαδικά αθλήματα, ανάλογα με το αθλητικό ενδιαφέρον και τις κλίσεις των μαθητών που φοιτούν κάθε φορά στη βαθμίδα του Λυκείου. Μαθητές του Λυκείου  Οι μαθητές που κατακτούν κάποια από τις πρώτες θέσεις πανελληνίως στους αγώνες αυτούς κερδίζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μορίων τον οποίο αξιοποιούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συμμετοχή Σε Αθλητικούς Αγώνες Της Γραμματείας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Στην Ελλάδα (Γ.Ι.Ε.Ι.Ε )

Η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (Γ.Ι.Ε.Ι.Ε ), εδώ και αρκετά χρόνια, διοργανώνει για τους μαθητές των σχολείων που εκπροσωπεί αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου μπάσκετ, βόλεϊ και κολύμβησης. Τους αγώνες κάθε αθλήματος αναλαμβάνει κάθε φορά ένα από τα σχολεία του δικτύου. Το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά στις αθλητικές αυτές συναντήσεις, τόσο σε επίπεδο ομάδων, όσο και σε επίπεδο ανάληψης ευθύνης που αφορά στην οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων ενός ή περισσοτέρων αθλημάτων στις σύγχρονες αθλητικές του εγκαταστάσεις. Με φίλαθλο πνεύμα μαθητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής συμμετέχουν στους αγώνες συμβάλλοντας έτσι στη γνωριμία και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των αδελφών σχολείων.

Συμμετοχή στον Μαραθώνιο Δρόμο των 5000 μέτρων

Παράδοση αποτελεί για το σχολείο μας η συμμετοχή αντιπροσωπευτικής ομάδας εκπαιδευτικών και μαθητών στον ετήσιο Μαραθώνιο δρόμο των 5.000 μ. Σε αυτή τη μεγάλη ιστορική αθλητική και πολιτιστική γιορτή το σχολείο μας δίνει το παρών συμμετέχοντας σε  μια μοναδική και συνάμα συναρπαστική εμπειρία η οποία συνδέει το παρόν με την ιστορία. Μαθητές και καθηγητές ομοιόμορφα ντυμένοι ξεκινάνε τον αγώνα, χωρίς το βάρος της νίκης, από το Σύνταγμα και τερματίζουν μαζί με εκατοντάδες άλλους συμμετέχοντες στο Καλλιμάρμαρο ως συνεχιστές του θεσμού.

Ενδοσχολικά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου -Καλαθοσφαίρισης- Πετοσφαίρισης

Οι ενδοσχολικοί αθλητικοί αγώνες αποτελούν απαραίτητη διαδικασία εντός της μαθητικής κοινότητας δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή, ο αυτοκαθορισμός και η συνεργασία των μαθητών. Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων και δράσεων του σχολείου μας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που λαμβάνουν μέρος  να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του υγιούς συναγωνισμού.  Το κεντρικό σύνθημα είναι «AΘΛΗΣΗ κάθε μέρα – ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ».